Ivanić, Čazma

Print Friendly, PDF & Email

19.08.2009.Ivanić (Kloštar) – Čazma (Grabovnica: Sv. Vid)

Posjetili smo stari Ivanić, na današnjim kartama upisan kao Kloštar Ivanić. Naime, danas postoje dva naselja koja se označuju kao Ivanić: Ivanić Grad na Lonji te Kloštar Ivanić na brežuljku iznad ravnice, udaljen od prvog navedenog svega nekoliko kilometara u smjeru sjeveroistoka. Povijesno je samo jedan Ivanić – naselje na brežuljku, koje je bilo sjedište Ivanićke županije kojom upravlja zagrebački biskup kao župan.
Posjetili smo i razgledali župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije smještenu na gradištu oko kojeg su, pretpostavljamo, bila dva opkopa, na što ukazuje viđena konfiguracija terena. Gledajući vanjski izgled građevine, uočava se njena plitka, polukružna, tipično barokna apsida s lagano proširenim korom na koji se preko transepta nadovezuje jedan brod s 3 kupolasto svođena traveja. Na sjevernoj i južnoj strani, simetrično su postavljene dvije prostorije koje imaju ulaz iz korskog dijela: sakristija (S) i izložbeni prostor župe (J). Zanimljiv dio građevine je četverokutan zvonik čija je vanjština rasčlanjena plitkim lezenama polukružnog završetka (na donje dvije etaže zvonika). U donjem dijelu ističe se i uzak maleni prozor polukružnog oblika koji gleda u kapelu Kristova groba u kojoj je sačuvan fresko-oslik na svodu (bačvasti sa susvodnicima). Prikazana su četiri evanđelista, svaki u svojem svodnom polju, dok u okolnom osliku prevladavaju biljni motivi (najčešće cvjetovi). Penjanjem u zvonik crkve, uočilo se da je kompletno građen od opeke (karakteristično za to područje) dok se na samom vrhu sa svake strane četverokutnog zvonika nalaze kameni prozori sa svojevrsnim mrežištem. Orijentirajući se u prostoru na sjever sa zvonika vidljiva je Ivančica, na SZ uočava se Medvednica, na JI vidi se grad Križ s upečatljivim crkvenim tornjem. Obilaskom oko crkve uočili smo na južnoj strani ulaz u „podrum“ u koji, nažalost, ovaj puta nismo ušli.
Na drugom, fino položenom gradištu, unutar istog mjesta, nalazi se samostanska crkva Sv. Ivana uz koju je smješten samostan klarisa. Naime, dva gradišta gledano prostorno tvore oblik broja osam. Biskup Luka Baratin dogradio je i adaptirao biskupski kaštel za samostan , a kapelu Sv. Ivana dogradio za samostansku crkvu te ih 1508. predao franjevcima. Njegov grb koji se nalazio iznad glavnog ulaza u crkvu danas je u Povijesnom muzeju u Zagrebu zaslugom prof. Gossa. Crkva je građena u kasnogotičkom stilu, a krajem 17. st. je barokizirana. U Drugom svjetskom ratu crkva je teško stradala tako da se obnavlja od kraja 90-ih. Zbog radova nismo mogli obići crkvu, a ni pristupiti unutrašnjosti.
Na putu prema Čazmi, svratili smo na brežuljak zanimljiva imena – Sv. Duh. Na samom vrhu između vinograda kloštranskog kraja nalazi se kapelica novijeg nastanka s pripadajućim grobljem. Pogled prema sjevernoj strani je impresivan, jer je kota dovoljno visoka da se vide oba zvonika u Kloštar-Ivaniću dok se lijevo u pozadini proteže Medvednica.
Na putu do Čazme prošli smo i kroz Šušnjare. Cilj nam je bio locirati mjesto na istočnoj obali Česme koje se na topografskoj karti imenuje Gradina. Postoji li nešto na tom mjestu utvrdit će se na jednom od narednih terena, jer smo se ovaj puta nalazili na zapadnoj obali rijeke, a i vegetacija je prilično gusta u ovo doba godine.
Dolaskom u Čazmu, u pratnji ravnateljice Centra za kulturu S. Kolar, J. Kruljac Sever posjetili smo pravoslavnu crkvu Sv. Vida koja se nalazi u obližnjem selu Grabovnica na vrlo visokom brežuljku. Crkva je danas u derutnom stanju. Tlocrtno gledano, jednobrodna je s poligonalnom apsidom na istoku dok se na zapadnom pročelju izdiže zvonik. Nalazi se na uzdignutom gradištu. Dan je bio jako vruć i sparan tako da smo dalekozorom s obzirom na malenu vidljivost gledajući s mjesta crkve ipak uočili: sjeverozapadno  Dubravu iza koje se djelomično protežu Medvednica i Ivančica , sjeverno crkvu u Donjem Dragancu iza koje se u daljini proteže Kalnik, sjeveroistočno na horizontu vidi se Bojana s tornjem crkve Sv. Franje Ksaverskog. U smjeru jugoistoka vidljiv je Sv. Nikola u Mikloušu dok se na jugozapadu vidi toranj crkve u Križu. Mnogo crkava vidljivih s jednog mjesta!!

Odlaskom iz Čazme svratili smo na pravoslavno groblje u mjestu Bosiljevo gdje se prema  pričama nalazila neka vrsta utvrde. Nažalost ništa od toga nije vidljivo. No, prema lokalnom stanovništvu tamo se nalazila utvrda okružena šancima spojenima na Glogovnicu. Bila je građena širokom, plosnatom opekom. Tvrđava je služila za obranu od Turaka, jer se prema priči, kada su dolazili Turci voda iz Glogovnice puštala u Šance. Tamo se nalazilo 10 stalnih vojnika, dok ih je u Čazmi bilo 20. Navodno se i nekih 400 m od same utvrde nalazila i crkva. Što je od toga povijesna istina, nadamo se saznati na nekom od narednih terena.

About admin