Muzej Sv. Ivan Zelina – Zelinske crkve i kapele

Print Friendly, PDF & Email

 

Preuzvišeni Gospodine Biskupe, velečasni Gospodine Župniče, velevrijedni G. Gradonačelniče, učeni G. Ravnatelju, marni djelatnici Muzeja, časni uzvanici, dame i gospodo, dragi prijatelji.

 

Ponovno smo se okupili na ovom mjestu da proslavimo nešto lijepo i pozitivno, da svjedočimo činu ljudskog stvaralašta. Da otvorimo izložbi i prikažemo knjigu.Velika mi je časti i veselje da je ovo posljednje upravo moja zadaća.

 

Dame i Gospodo, ova knjiga je LIJEPA!

Što znači „lijepa knjiga“? Knjiga ne mora imati šarene korice i neke posebne dimenzije da bude ljiepa. No oko joj se mora poveseliti čim je ugleda. Lijepa knjiga ne laže. Oblikom, formatom, bojom, teksturom već izvana skladno najavljuje što ćemo zateči unutra. Mora biti ugodna za držanje, poticajna za prelistavanje. Ovo nas pak treba uvesti u onaj vrhunski čin zadovoljstva koji nam knjiga nudi, a to je čitanje. Obećati nam pravu mjeru teksta i slika, dobru unutarnju podjelu, ugodu pri dodiru papira. U tom smislu ova je knjiga nepobitno lijepa.

Knjiga mora biti DOBRA.

Etički dobra, tj., činiti dobro, poticati pozitivne emocije i polučiti katarzu. Dobra u smislu naracije, da nam dobro prenese autorove misli i dobro ih spoji s ilustracijama ako ih ima. Dobra tako da nas njeno čitanje obogaćuje, čini boljim ljudima. U tom smislu ova je knjiga nepobitno dobra.

Knjiga mora biti PAMETNA.

Mora znati prenesti autorove misli u duhu i po načelima struke koju zastupa, multiplicirati naše znanje o predmetu, djelovati na naše intelektualne receptore. U tom smislu ova je knjiga nepobitno pametna.

Dame i Gospodo, danas ovdje promoviramo još jednu lijepu, dobru i pametnu knjigu iz kruga Muzeja Sv. Ivan Zelina i okrilja grada Sv. Ivan Zelina.

Svaka lijepa, dobra i pametna knjiga bavi se vrijednim predmetom i vrijedna je zastupnica toga predmeta. Taj je crkveno graditeljstvo zelinskog kraja od 12. st. do naših dana. Autor je veliki poznavalac i znalac, ravnatelj Muzeja, G. Mladen Houška. Vratio bih se na čas na jedan dogođaj ovdje pred nekoliko godina kad smo u okvirima slične tematike ovdje pokazali zemljovid iz moje knjige Registar položaja spomenika ranije srednjovjekovne umjetnosti u međuriječju Save i Drave. Da Vas podsjetim, malo je krajeva na tom području koji pokazuju takvu gustoću spomenika kao naše malo Zelinsko Prigorje. Ovdje se ne samo stvaralo, već se, usprkos teške i bremenite povjesti, i sačuvalo. Ova knjiga je poticaj i jamac da se i dalje istražuje i čuva.

U kakvim se to prostorima slavilo Gospoda od pamtivijeka do danas i kako su ti prostori ukrašavani Njemu na Slavu, a vjernom puku na radost? Zelina je sačuvala crkvu Sv. Petra u Novom Mestu, koja je svojom arhitekturom, plastikom i oslikom možda najvažniji objekt koji se danas obnavlja u Hrvatskoj, a svjetski je spomenik jer čuva najraniju živopisanu legendu kralja Ladislava; sačuvala je tragove stare romaničke crkve Sv. Ivana kojoj svjedoči prelijepa glavica Agnusa Dei s portala 13. st. Oba ova spomenika su mogući dokaz darežljivosti velikog graditelja i prosvjetitelja biskupa zagrebačkog Stjepana II. Do nas je došla i osebujna kapela Sv. Helene na staroj utvrdi i sama utvrđenu u teškim danima borbi s Turcima kojima je i svjedočila prvom pobjedom nad Osmanlijama na jugoistočnoeuropskom frontu 1557.; ili izvanredne barokne cjeline i interijere proštenarske crkve Sv. Tri Kralja u Kominu ili Majke Božje Žalosne u Pepolnom. Sveukupno nam se nudi sedamnaest vrijednih spomeničkih cjelina, uključujući tri vrlo važna položaja nestalih kapela, Sv. Kuzme i Damjana na Kladeščici, Sv. Barbare kod Prepolna i Sv. Apostola iznad Psarjeva Gornjeg. Sve njih treba pobliže istražiti. Knjigu rese izvanredno lijepe i poučne autorove fotografije, ali i kopije onih iz ranijih dana, te preslici starih povelja i dokumenata.

Sve je ovo izneseno sažeto, no temeljito, po najboljim navadama povjesnih struka, uz uvažavanje postojeće dokumentacije, tradicije i arheologije, uz romaneskne uvide poput onog u karijeru velečasnog Dragutina Stražimira, župnika u Donjoj Zelini, zastupnika u Saboru i vrijednog uzgajivača naše slavne zelinske kapljice koji je postigao svojom graševinom brončanu medalju na imperijalnoj izložbi vina u Beču 1866. godine.

Ova lijepa, dobra i pametna knjiga je riznica korisne informacije za znanstvenika, veselje srcu i oku ljubitelja umjetnosti i privlačno štivo baš za svakoga. Tisućljetna je to priča o tome kako smo živjeli i slavili Gospoda na ovim našim bregima domaćim.

 

Uživajte u njoj i hvala Vam na pozornosti.

 

 

About ROadM1n